Advies: strengere leennormen voor financiering eigen woning

Woningzoekenden kunnen vanaf volgend jaar waarschijnlijk minder geld lenen voor de aankoop van een huis. Omdat bijna alles duurder wordt, moeten huishoudens worden beschermd tegen te hoge maandlasten voor hun woning. Die verwachting spreekt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) uit in het AD.

Het is niet nodig om de leennormen nu al aan te passen, zegt Marcel Warnaar van het Nibud. "In de bestaande normen is rekening gehouden met tegenvallers, zoals tijdelijk verlies van werk of onverwachte uitgaven in een huishouden. Dat volgend jaar de leennormen scherper worden, ligt wel in de lijn der verwachting. Inflatie zorgt ervoor dat je minder ruimte hebt voor woonlasten, dus dat is logisch", zegt hij in het AD.

De Nederlandsche Bank heeft de afgelopen jaren meermaals gepleit voor strengere leennormen. Die hadden volgens DNB ervoor kunnen zorgen dat de prijsstijgingen van huizen zouden zijn afgeremd. De prijzen zijn losgezongen van de rest van de economie, waardoor het risico op prijsdalingen groter is geworden.

Bron: AD

Recente tweets

Volg ons

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
RSS icon

Recent nieuws

gepubliceerd 2 weken 4 dagen geleden
gepubliceerd 3 weken 4 dagen geleden

Contact

JB Administraties en Belastingen
Zanddijk 1
9321 TL  Peize
T: 050-5034279
M: 06-51.249.373
E-mail adres JB Administratiekantoor

Online boekhouden

Inloggen online boekhouden

Copyright 2022 | Disclaimer | Privacy Back to Top |

Back to Top