Ondernemers splitsen bv’s om van verruimde opstaptarief te profiteren

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verlaging van de winstbelasting per 1 januari. Begin volgend jaar zal het lage tarief van 15% gaan gelden voor de eerste €395.000 winst. Nu is dat nog €250.000. Deze verlaging kan als onbedoeld gevolg hebben dat bedrijven zullen opsplitsen om minder belasting te betalen. Fiscalisten raden hun klanten dan ook aan om te bekijken hoe men maximaal van deze verruiming kan profiteren.

Advieswereld zit klaar

Het levert ondernemingen een flinke belastingbesparing op wanneer zoveel mogelijk winst onder het lage tarief valt. Winstgevende activiteiten onderbrengen in meerdere vennootschappen is een manier om meerdere keren te profiteren van dat tarief. Ook advocaten, adviseurs en artsen met een eigen bv kunnen hiervan profiteren, schrijft het FD.

Fons Overwater, voorzitter van de beroepsvereniging Register Belastingadviseurs, zegt dat de hele advieswereld klaar zit om hier op in te spelen. Sommige ondernemers hebben hun bedrijfsstructuur al aangepast en anderen zullen dat binnenkort doen. Van eenpitters tot de grote advieskantoren, iedereen adviseert om de bedrijfsopzet tegen het licht te houden. Bij PwC kloppen klanten aan om de zogeheten fiscale eenheid open te breken bijvoorbeeld.

Fiscale eenheid & activiteiten

Het kan dan ook flink wat belasting schelen. Binnen een fiscale eenheid wordt een gezamenlijke belastingaangifte gedaan. Wanneer bijvoorbeeld vier bv’s in zo’n eenheid samen €1,6 miljoen winst maken en elk afzonderlijk vier ton, dan levert een gesplitste belastingaangifte vanaf januari een besparing op van €127.380. Ruim een derde dus.

Een andere manier is om activiteiten op te knippen om zo de winst over meerdere bv’s te verspreiden. Een ondernemer die één aangifte doet voor €790.000 winst, betaalt volgend jaar €161.160 belasting. Wanneer die zelfde ondernemer een extra bv opricht en de winst gelijk verdeelt, betaalt bij €118.250 belasting.

Zo gepiept

De aanpassingen zijn zo gemaakt. ‘Een fiscale eenheid opbreken is een kwestie van een briefje naar de fiscus sturen’, zegt Overwater. ‘Een bedrijf een beetje herstructureren zodat je de winst over meerdere entiteiten kunt verdelen is ook doodsimpel, dat doe je op een vrijdagmiddag.’

PwC partner, Edwin Visser vindt het beëindigen van een fiscale eenheid van een andere orde dan het oprichten van nieuwe vennootschappen. Hoe dan bespreken de fiscalisten in alle gevallen de voor- en nadelen voor de klant in de nieuwe situatie, zegt Visser.

Monitoren

De verruiming stond overigens al in het Belastingplan 2021. Het moest een extra impuls zijn voor het mkb. Ook toen waarschuwden fiscalisten al dat hiermee de deur wordt opengezet naar belastingbesparing. Dit geluid werd afgelopen weken ook gemaakt door de linkse oppositie. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) zei echter dat het kabinet wegens zijn demissionaire status niet wilde terugkomen van een vorig jaar genomen besluit.

Wel zullen de effecten van het verruimde tarief worden gemonitoord. Bij ongewenste effecten kan het nieuwe kabinet beperkende maatregelen nemen. Dat laatste zal de belastingen enkel ingewikkelder maken vrezen de fiscalisten, aldus het FD.

Bron: FD

Recente tweets

Volg ons

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
RSS icon

Contact

JB Administraties en Belastingen
Zanddijk 1
9321 TL  Peize
T: 050-5034279
M: 06-51.249.373
E-mail adres JB Administratiekantoor

Online boekhouden

Inloggen online boekhouden

Copyright 2022 | Disclaimer | Privacy Back to Top |

Back to Top