CONTROLE SCHENKINGEN AAN GOEDE DOELEN WORDT AANGESCHERPT

Het fiscaalvriendelijk schenken aan goede doelen gaat veranderen. Contante giften via de collectebus zijn, als het aan het kabinet ligt, binnenkort niet langer aftrekbaar. Het is voor de Belastingdienst namelijk moeilijk te controleren of de gift wel is gedaan. Dat schrijft het AD op basis van een Kamerbrief van staatssecretaris Menno Snel.

Slim invulscherm

Bovendien kunnen belastingplichtigen straks alleen nog aftrek krijgen als het goede doel voorkomt in het ‘slimme invulscherm’ dat de fiscus in het aangifteprogramma zal opnemen. Als het goede doel niet in deze lijst staat, dan is er geen recht op aftrek. Zo moet het voor Nederlanders makkelijker worden om te zien of hun gift in aanmerking komt voor belastingaftrek en wordt de controle door de fiscus eenvoudiger.

Huidige situatie werkt fraude in de hand

Nu is het nog mogelijk om in een vrij invulveld de naam van het goede doel op te schrijven. Dit gebeurt niet altijd correct en werkt fraude in de hand. Nederland telt ruim 40.000 organisaties die worden erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling. Alleen aan organisaties met zo’n ANBI-status mag fiscaalvriendelijk worden geschonken.

Verbetering aftrek is nodig

Staatssecretaris Snel benadrukt dat de giftenaftrek van grote betekenis is voor goede doelen in Nederland. Daarom moet deze wel behouden blijven. Door de foutgevoeligheid van de giftenaftrek ontstaat echter een negatief effect op de bereidheid om te geven. Verbetering is dus ‘wenselijk en nodig’.

Bron: AD

Recente tweets

Volg ons

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
RSS icon

Recent nieuws

Contact

JB Administraties en Belastingen
Zanddijk 1
9321 TL  Peize
T: 050-5034279
M: 06-51.249.373
E-mail adres JB Administratiekantoor

Online boekhouden

Inloggen online boekhouden

Copyright 2018 | Disclaimer | Privacy Back to Top |

Back to Top